TINY DANCER (5 Augusti 2019)

Vår finansminister dansade sig igenom Pride-festivalen i helgen

Inget ont i det men däremot hade hon gärna fått dansa vidare till SVT-huset för att ta en svängom med någon skjutjärnsreporter i Aktuellt eller Agenda om det faktum att den svenska kronan nu officiellt är en skvalpvaluta enligt Sverige största affärstidning. https://www.di.se/…/kronan-i-botten-nu-officiellt-en-skval…/

Lite frågor som jag gärna hade velat ha svar på :

1. Sedan du blev finansminister har svenskarna stadigt fått se värdet på sina löner, pensioner och förmögenheter försämras mot andra länder. 18% mot Euron, 33% mot US-dollarn, 28% mot schweizerfrancen o.s.v o.s.v. Hur ser din analys ut ? Hur har detta kunnat hända och varför ?

2. Du har tidigare hävdat att svensk ekonomi går som tåget. Hur förklarar du för tittarna att detta är förenligt med att deras pengar blir mindre värda för varje månad som går med dig som finansminister ?

3. Mot bakgrund av den enorma konkurrensbooster som svensk exportindustri fått genom den svaga valutan – varför är BNP-ökningen så svag (särskilt per capita)/och varför når vi inte på långt när de arbetslöshetsmål om att ha EU :s lägsta arbetslöshet som statsministern satt upp ?

4. Sverige är ett litet land med låg ränta. Det är Schweiz och Danmark också. Varför har deras valutor inte på långt när tagit lika mycket stryk som den svenska kronan ? Danmark har knutit sin valuta mot Euron. Vad har vi vunnit på att inte göra detsamma, anser du ? Vilka problem har Danmark därigenom som inte vi har ?

5. Tycker du det är schysst mot vårt grannland Finland att vår skogsindustri kan prisa ut deras skogsindustri genom att vi dumpar värdet på vår valuta som vi gör ? Hur moraliskt är det att exportera arbetslöshet genom sin valutapolitik?

6. Ser du någon risk i att svenska naturtillgångar och företag blir så billiga att förvärva för utländska köpare och att makten över det svenska näringslivet i ökande grad försvinner utomlands ?

7. Anser du att Riksbankens ensidiga fokusering på inflationsmålet fortsatt är riktig eller är du beredd att överväga en bredare uppdragsformulering ?

8. Ser du någon koppling mellan Sveriges unikt generösa invandringspolitik/omvittnat dåliga integrationsförmåga av nyanlända och den försämrade kronkursen ? Kan det vara så att de internationella marknadskrafterna saknar förtroende för Sveriges förmåga att hantera detta ?

9. Ser du någon risk i att direktörer i exportindustrin kan kvittera ut stora bonusar och tantiem i princip oavsett deras kvaliteter som företagsledare pga de stora vinster som deras företag får till skänks genom kronans försvagning ? Hur ser du på detta i förhållande till de fördelningspolitiska effekter som du brukar tala om i andra sammanhang ?

10. Det finns de som numera kallar kronan för en ”junk currency” och menar att Sverige håller på att förvandlas till en ”loppismarknad”. Din kommentar ?

11. Många kvalificerade bedömare förutspår fortsatt försvagning av kronan. Vad är din kommentar ?

12. Finns det någon gräns för hur långt du är beredd att låta kronan sjunka innan du är beredd att vidta åtgärder för att försvara kronan ? 11 kronor mot Euron ? 12 kronor ? 15 kronor ? I så fall, vilka åtgärder?

Jag kanske har missat något men jag har faktiskt inte sett en enda djuplodande intervju med vår finansminister där hon ställts till svars för att 20-25% av allas våra tillgångar är spårlöst borta efter hennes era som finansminister. Ärligt talat är jag övertygad om att en schweizisk finansminister skulle grillas obönhörligt och få svettas rejält om deras valuta bara försämrades en bråkdel av vad den svenska gjort. Nog borde väl SVT med sin multimiljardbudget kunna bekosta en taxi för finansministern från Pride till SVT-huset om hon nu är för trött för att gå efter allt dansande ?

Och att få svar på frågorna ovan borde väl i alla fall vara lika intressant att höra som att finansministern tycker discjockeyn på Pridefestivalen var suverän ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: