THE IDIOT/LUST FOR LIFE (7 Juli 2019)

I den här storslaget uppslagna krönikan i Expressen kallas alltså Donald Trump för ”IDIOTEN I VITA HUSET”. Om någon skulle råka missa rubriken så omnämns Trump för säkerhets skull som idiot tre gånger till i den följande texten.

Därmed får man väl betrakta det som välsignelse från högsta ort i Media-Sverige att kalla misshagliga och folkvalda politiker för idioter.

1. Författare till krönikan är Mats Olsson. Högprofilerad skribent på Expressen sedan 45 år och mottagare av både Stora Journalistpriset, Guldpennan och Jolopriset dvs tre av Media-Sveriges mest prestigefyllda priser.

2. Ansvarig utgivare är Thomas Mattsson. En av Sveriges mest aktiva debattörer i frågor om yttrandefrihetsfrågor och tonen i samhällsdebatten.

3. Jag utgår från att krönikan inte kommer att leda till debatt på publicistklubben eller bland Sveriges alla kulturkoftor den här gången heller. Olsson har kallat Trump för idiot flera gånger tidigare utan att de höjt på ögonbrynen (Han brukar dessutom kalla SD för ”stollarna” och Jimmie Åkesson för ”toppstollen”).

Därmed kan ju alla landets nättroll och näthatare dra en lättnadens suck. Det innebär ju rimligen fritt fram att t.ex kalla Stefan Löfven för ”idioten i Rosenbad”, Margot Wallström för ”idioten i Arvsfurstens Palats” och Annika Strandhäll för ”idioten på socialdepartementet”.

Jag tycker det är synd.

1. Det är i min värld en helt legitim sak att kalla ett förslag eller en åsikt för idiotisk men att säga att någon ÄR EN IDIOT är en av svenska språkets allra grövsta förolämpningar så som ordet historiskt använts av våra främsta kulturpersonligheter, författare och språkbegåvade genier.

2. ”Idioten” är till exempel vad den ondsinte och sadistiske fabrikören/nazistsympatisören i Hasse Alfredssons ”En ond man”/”Den enfaldige mördaren” kallar Stellan Skargårds rollfigur. Dvs en värdelös untermensch som saknar all potential att förkovra sig.

3. ”Idiot” tycker jag kan användas om Akilov och Behring Breivik. Definitivt inte om vare sig Trump, Löfven, Wallström eller Strandhäll.

4. Denna grova förolämpning riktas ju inte bara mot Trump utan mot alla de miljoner som röstade på honom. Det ligger ju nära till hands att dra slutsatsen att bara den som själv är en idiot kan rösta på en idiot.

5. När Annie Lööf och Annika Strandhäll var gäster hos Malou och beklagade sig över näthat för några veckor sedan var de påtagligt illa berörda över lindrigare anklagelser än att vara idioter. Strandhäll var t.ex upprörd över att någon skrivet att hon inte var kompetent vilket ju är totalt harmlöst i jämförelse med att någon blir kallad ”idiot”.

6. Man kan tycka att Trump förtjänar grovt språkbruk eftersom han själv ju inte är främmande för det. Fair enough, men jag trodde den gängse uppfattningen var att Trumps språkbruk var ett avskräckande exempel för svensk media och samhällsdebatt snarare än en inspirationskälla.

Sens Moral: Media- och kultursverige bör nog sopa rent framför egen dörr innan de börjar ondgöra sig över vad Svenne och Stina skriver på nätet. Att själva utse sig till ett högre stånd på en parnass där man tilldelar sig själv rätten att kalla misshagliga folkvalda politiker för ”idioter” och ”stollar” tycker inte jag inbjuder till någon större respekt.

Man kan rimligen inte ställa högre krav på vanliga människor som inte har språket som sitt arbetsredskap än vad man ställer på våra största tidningar och våra mest uppburna och hyllade skribenter och ansvariga utgivare.

Om MSM nu ser sig som finare och noblare än vanliga twittrare och facebook-debattörer bör de kanske reflektera en stund över att noblesse oblige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: