THE ENFORCER (27 Augusti 2019)

TV4 tjatar om om justitieministerns starka reaktion och hur han reagerat starkt efter mordet på spädbarnsmamman i Malmö.

Kom igen! Han har skrivit en tweet vilket bör ha tagit c:a 2 minuter – han har inte skrivit uppföljaren till ”Brott och straff” av Dostojevskij.

Han har heller inte lovat fördubbla fängelsestraffen, ta bort straffrabatter för grova brott, tiodubbla skadestånden, införa vittnesprogram med dygnet-runt skydd och nya identiteter eller något annat substantiellt.

Det är snarare en typisk ursvag, patetisk och kraftlös reaktion från en ursvag, patetisk och kraftlös justitiemininister.

Sedan intervjuas Mikael Damberg. Han reagerar också starkt och säger sig vara förbannad. Regeringen är dock på rätt väg och ska ge polisen fler ”verktyg” av diffus karaktär, är hans lugnande besked. Dessutom har han stuvat om i sin agenda och ska själv bege sig till Malmö för ett möte (Vore det inte bättre att låta polisen jobba i lugn och ro än att de ska bjuda Damberg på fika).

TV4 följer också upp med att fråga sin reporter hur reaktionerna har varit i de kvarter i Malmö där mordet skedde. 

Ja, hur kan de vara? En tiotusenkronorsfråga – hur skulle du själv reagera om spädbarnsmammor med sina barn i famnen avrättades med huvudskott utanför din ytterdörr?

På radion rapporteras det att Sverige står inför en ny utmaning. Trots straffrabatter, mängder av nedlagda brottsutredningar och låg uppklarningsprocent är tydligen de svenska fängelserna så knökfulla att vi måste överväga att hyra fängelseplatser utomlands. Uppenbarligen har något snille nu upptäckt att ett land som ökar sitt invånarantal i rekordfart också behöver fler fängelseplatser. Ungefär som man tidigare tvingats konstatera att man även behöver fler vårdplatser, lärare, ålderdomshem osv osv osv.

Sammanfattningsvis: ”Utmaningarna” hopar sig i Sverige efter alla dilettantiska/obefintliga konsekvensanalyser under 2010-talet. Regeringens svar på utmaningarna är starka reaktioner i form av tweets och ospecificerade och gåtfulla verktyg som man hoppas ska ha magiska och smått övernaturliga krafter.

Det är så man vill gråta.

FOTNOT: Bilden nedan är från en tidigare TV4-sändning efter en annan dödsskjutning i Malmö. Även då reagerade justiministern starkt och tyckte det behövdes mer resurser av diffus karaktär. Det kommer han säkert att göra efter nästa skjutning också. Och nästa gång. Och nästa gång. Och….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: