I NATT JAG DRÖMDE (20 Augusti 2019)

Få saker gör mig så upprörd och beklämd som att läsa om judiska människors situation i Malmö.

Vore jag statsministern skulle jag begära TV-tid i alla kanaler för ett tal till nationen på bästa sändningstid och säga ungefär följande:

”Kära TV-tittare,

Jag talar till Er ikväll, inte som socialdemokrat, utan som Er statsminister.

Av alla vidriga tankar som historien producerat tillhör antisemitismen de absolut vidrigaste. När den släppts lös har den upprepade gånger lett till katastrofala konsekvenser. Blod, terror, etnisk rensning och ofattbar och urskiljningslös grymhet mot medmänniskor vars enda brott bestått i att de varit av judisk börd.

Man kunde ju ha både hoppats och trott att antisemitismen gick i graven 1945 när förintelsen uppdagades i all sin djävulska ondska.

Tyvärr blev så inte fallet. Vi måste idag konstatera att antisemitismen lever och frodas mitt ibland oss. Även här i Sverige. 

Judarna är inte den enda grupp som får utstå trakasserier i Sverige men det sker i en systematisk omfattning som är skrämmande och unik.

I Malmö har den judiska befolkningen krympt under lång tid. Människor har fått bryta upp från sina hem och vänner och lämna staden för att de inte känner sig trygga. Barn känner sig otrygga i skolan. När judiska sammankomster anordnas måste det ske med beväpnat beskydd.

Detta händer mitt ibland oss i Sverige och det har fått fortgå alltför länge, det är dags att sätta stopp nu!

När man tänker på antisemitism tänker man främst på islamistiska och nynazistiska rörelser – de må ha olika mål och ideologi men hatet mot judar har de gemensamt. 

De ska dock vara förvissade om att det svenska samhället ALDRIG kommer att acceptera vare sig det ena eller det andra. Uppenbarligen har vi varit för överseende för länge. Jag har därför tillsatt en expertgrupp med landets mest erfarna och kunniga experter och sakkuniga för att, i samarbete med internationell expertis, leverera konkreta förslag på hur vi bäst skyddar våra judiska medborgare framöver. De kommer att få i uppdrag att föreslå konkreta åtgärder och mätbara mål och arbetet kommer att ledas av en rabbin med god insikt i Malmös problem.

Behövs det mer pengar ska vi avsätta mer pengar. Behövs det mer resurser ska vi skapa mer resurser. Behövs det nya lagar ska vi stifta nya lagar. Behövs det strängare straff ska vi införa strängare straff. Allt stöd och alla bidrag till föreningar och organisationer som ertappas med att sprida anitsemitisk propaganda kommer omgående att upphöra.

Ingen i Sverige, jude eller annan, ska behöva utstå trakasserier, hot och våld i den omfattning som skett i Malmö.

Men problemet med antisemitism är inte isolerat till extremistgrupperingarna. Vi måste alla, även vi partier som sitter i riksdagen, rannsaka oss själva och se oss i spegeln.

Det var med sorg, bestörtning och avsky som jag hörde att antisemitiska slagord skanderats i mitt eget partis förstamajtåg i år. Det finns ingen plats för den typen av beteende inom socialdemokraterna. Från och med nu gäller absolut nolltolerans – alla antisemitiska yttringar kommer att bemötas med omedelbar uteslutning ur socialdemokraterna. Vi vill varken höra era röster eller ha era röster.

Även andra partier har haft problem. Jag kommer därför att träffa alla andra partiledare från Jonas Sjöstedt till Jimmie Åkesson och kräva att de följer mitt nolltolerans-exempel om de vill betraktas som seriösa samarbetspartners av oss.

Till sist några ord om vår utrikespolitik.

En del har försökt rättfärdiga antisemitism med att peka på vad staten Israel företagit sig.

Även min regering har varit kritisk mot hur Israel agerat i olika avseenden och vi förbehåller oss rätten att vara kritiska även framöver. Det gäller Israel såväl som alla andra stater. Vi är samtidigt väl medvetna och uppskattar att Israel är en demokrati och vad gäller mänskliga rättigheter är man framstående i sin del av världen, bl.a rättigheter för kvinnor och sexuella minoriteter.

Den stat som vill ha bistånd, goda handelsförbindelser och bra relationer i övrigt med Sverige MÅSTE ovillkorligen acceptera Israels existensberättigande. Utrikesministern delar självfallet fullt ut min uppfattning och kommer att meddela Irans utrikesminister detta när han besöker Sverige i dagarna, så fort hon meddelat honom att i Sverige tar vi kvinnor hand och vi förväntar oss att gäster respekterar det på samma sätt som vi respekterar Iransk kutym när svenska representanter gör officiella besök i Iran. Tiden när vi villkorslöst möttes på iranska villkor är förbi, respekt måste vara ömsesidig annars är det inte respekt utan härskarteknik. Och det finner vi oss inte i!

Sveriges bestämda hållning är att en långsiktig lösning på mellersta östern konflikten bara kan nås vid förhandlingsbordet. Vi kommer att fortsätta att fördöma oprovocerade våldsaktioner och hot oavsett vilken av parterna som bär skulden. 

Men i inga fall kommer vi att tolerera att staten Israels agerande används som ursäkt för våld och trakasserier av judar i Sverige.

Tolerans med antisemitism tillhör det förgångna, vi kommer att bekämpa den med alla medel oavsett var den visar sitt fula tryne, även i förstamajtåg, och jag förutsätter bred politisk enighet i denna fråga.

Att bekämpa antisemitism är viktigare än partipolitik.

Tack för att ni lyssnade. God natt.”

FOTNOT: Ni behöver inte tala om för mig att Löfven inte kommer att hålla något sådant tal, för det krävs ju lite cojones. Men man kan väl få drömma lite ibland…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: