GET BACK (10 September 2019)

Gör misstaget att kolla på SVT:s morgonnyheter på semestern.

Magdalena Andersson framträder och presenterar en offensiv satsning inom välfärden i höstbudgeten. Med tanke på alla de problem Sverige brottas med inom välfärden spetsar jag ändå öronen lite grann för att höra vad regeringen har att komma ned.

Det kunde jag lika gott ha låtit bli.

Den offensiva satsningen visar sig bestå i att 65 miljoner kronor årligen ska satsas på språkundervisning för utrikesfödda kvinnor som är föräldralediga. Finansministern ägnar säkert tio minuter åt att orera om vilken välbehövlig och tung reform detta är. https://omni.se/spraksatsning-for-kvinnor-en-del-a…/a/1nwPlX

Sverige har 290 kommuner och för en kommun av genomsnittlig storlek innebär denna offensiva satsning alltså lite runt 225.000 kr vilket väl motsvarar en deltidstjänst på lite mindre än halvtid. Någon som tror att detta kommer att göra en mikroskopiskt mätbar skillnad för vare sig välfärd eller integration?

Detta är alltså vad regeringen har att komma med vad gäller högprofilerade satsningar på välfärden i budgeten. Dels är det tveksamt om detta område är det mest angelägna att satsa på och om man nu ändå tycker det så krävs det säkert helt andra pengar för att nå resultat. Detta är bara en tomt knallpulverskott i tomma intet och 65 miljoner down the drain.

Men när man orerar om skattehöjningar för att rädda välfärden är det alltså den här typen av menlösa symbolsatsningar som vi får tillbaka.

I ett någorlunda sunt land vore detta inte en satsning och än mindre en offensiv satsning. Det vore felräkningspengar på något öresutjämningskonto.

Det enda detta påvisar är den ekande tomhet på ideer som regeringen har om hur Sveriges alla problem ska lösas. Ett fattigdomsbevis par excellence.

FOTNOT: Kritiska följdfrågor från SVT på finansministerns orerande? Ni skämtar! Det är SVT vi talar om här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: