CONFUSION (12 Juli 2019)

Antalet anmälda våldtäkter ökar enligt färska siffror från BRÅ, både mot barn (5%) och vuxna (14%).

Det är andra året i rad som antalet anmälda våldtäkter ökar kraftigt enligt BRÅ, förra året ökade de med 8%. Dessutom ska de två senaste årens ökningar ses mot bakgrund av att Sverige redan innan låg högt i internationella jämförelser vad gäller våldtäkter.

Dags för den statliga dementimaskinen att dra igång igen, antar jag. Och det illa kvickt innan dunkla krafter försöker antyda att vi har någon sorts problem på halsen. Det vore ju inte bra för Sverigebilden och bilden av Stefan Löfvens feministiska samhällsbygge. Ni kan väl redan de vanliga förklaringarna vid det här laget, men annars fungerar citaten ur den här artikeln bra som rekapitulaton. https://www.expressen.se/…/experterna-darfor-okar-antalet-…/

• Min personliga inställning och gissning är att antalet våldtäkter inte har ökat, (Fatima Addberger, kriminolog med genusperspektiv)

• Vi behöver forskning på om det är ”nya” våldtäkter eller om man börjar få ner mörkertalet. Gissningsvis har #metoo fått stora konsekvenser eftersom sexualbrott varit än mer medialt. (Nina Rung, annan kriminolog med genusperspektiv)

• Statistiken är oerhört svår att tolka. (Jerzy Sarnecki, presentation överflödig)

• Både Addberger och Rung använder dessutom ordet ”gissning” om sina tolkningar av siffrorna.

Sammanfattningsvis: Inga negativa slutsatser kan dras av BRÅs siffror oavsett vad de visar. Ökar antalet våldtäkter så beror det gissningsvis på mörkertal som minskar och anmälningsbenägenheten som ökar vilket ju visar att den feministiska regeringen är på rätt väg. Ingenting att se. Cirkulera.

Några reflektioner:

1. De senaste åren har tidningarna varit fulla av rapporter om att våldtäktsanmälningar samlas på hög hos polis och åklagare eftersom det saknas utredningsresurser. Man kan ju tycka det är lite märkligt att anmälningsbenägenheten ändå fortsätter att öka trots att oddsen för kvinnorna att få upprättelse är så små och en anmälan nästan ter sig som meningslös. https://www.svd.se/polisens-facit-13-nedlagda-valdtaktsaren…

2. Att dra slutsatser kommande år lär bli ännu svårare när nu brottskategorin ”oaktsam våldtäkt” införs. Vad som är en ”oaktsam våldtäkt” är höljt i dunkel för mig eftersom jag inte kan föreställa mig hur motsatsen dvs en ”aktsam våldtäkt” skulle se ut. Gissningsvis (häpp) tjänar införandet av detta skruvade begrepp bara syftet att göra statistiken än mer svårtolkad framöver eftersom ytterligare ökningar befaras. I mina enkla och binära värld är en våldtäkt en våldtäkt dvs antingen har någon gjort sig skyldig till ett avskyvärt övergrepp mot offrets vilja eller inte.

3. Den som skulle ifrågasätta skolkande skolflickors domedagsprofetior om klimatet och säga att ”gissningsvis är det överdrifter” skulle omedelbart bli korsfäst som ”klimatförnekare”. Tills dags dato har jag dock inte hört att någon som säger ”gissningsvis är den fel” om statens egen våldtäktsstatistik har blivit kallad ”våldtäktsförnekare”.

4. Våldtäkterna ökar inte. Det är bara fler som anmäler våldtäkter trots att de vet att anmälningarna allt oftare blir resultatlösa. En trovärdig förklaring? Gissningsvis inte och frågan är varför vi ens bemödar oss med att ta fram statistik som inte går att tolka och är så otjänlig som beslutsunderlag enligt Sarnecki, Rung och de andra ”experterna”. Om man ändå bara ska gissa, spekulera och bekräfta sina egna teorier är ju statistik och fakta är överflödiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: