YOU CANT JUDGE A BOOK BY ITS COVER (24 November 2018)


Innan min far gick bort förra året sade han att jag måste gå igenom några kartonger med skräp som han lagrat sedan mina ungdomsår i början på sjuttiotalet.

Jag hann inte gå igenom dem då så jag flyttade dem bara från hans förråd till mitt garage.

Men nu har jag gått igenom dem och vadå skräp? Det här är ju 24 karat guld!

Mina tidigaste läsupplevelser och säkert en guldgruva om jag skulle vilja göra en psykoanalys på mig själv och härleda varför jag blivit som jag blivit senare i livet.

En ungdomspedagog med vänsterpreferenser skulle säkert förfasas över både bristen på både genusperspektiv och intersektionell analys i lektyren (jag kan inte ens visa upp en Kitty-bok eller en Starlet, uppfattningen att killar borde läsa dem var inte särskilt spridd i Småland på det tidiga sjuttiotalet).

Själv bryr jag mig inte, dels tycker jag det blev folk av mig ändå och dels börjar jag förstrött bläddra lite i första boken om Åshöjdens BK och slutar inte förrän jag klämt alla fyra delarna. Och vilka actionfilmer det hade kunnat bli av ”Biggles i öknen” och ”Biggles möter MIG-21”! Och hur coola var inte Benny Guldfot och Känguru Kid i Buster? Och hur dråpliga var inte tvillingdeckarnas och kusin Hubbes alla halsbrytande äventyr? Och den som säger något negativt om Spirou aint no friend of mine!

Någon kulturkofta rynkade på näsan åt att alla kids läste Zlatan-boken istället för något mer finkulturellt. Nonsens – det är viktigare att man läser än vad man läser i unga år, huvudsaken är att man upptäcker att det är kul att läsa. Då går man vidare som jag gjorde – i en annan kartong med lite senare läsupplevelser hittar jag både John Steinbeck och Slas.

Avslutningsvis, en liten quiz för nördar:

1. Vad kallades målvakten i Åshöjdens BK?
2. Vad hette Biggles två trogna följeslagare?
3. Vem hade Benny Guldfots magiska skor tidigare tillhört?
4. Vad hette den norrländska ort som tvillingarna Klas och Göran kom från?
5. Vad hette det gula djur som Spirou och Nicke hittade i ”Spirou och Arvingarna”?
6. Chefredaktör för Svenska Mad var länge Lasse O’Vadå?

Den som klarar alla sex tar jag gärna en öl med någon gång. Lär inte bli slut på samtalsämnen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: