THEN CAME THE LAST DAYS OF MAY (29 Maj 2019)

Tidig morgon I NV-skåne. Uppe med tuppen för att ge min älskling frukost på sängen. Går ut med soporna. All sömndruckenhet är som bortblåst efter den huttrande tiometerspromenaden t/r till vårt sophus. Termometern visar 5 ynka grader. Har fortfarande inte hängt in min vinterjacka. Tittar ut genom vardagsrumsfönstret. Gräsmattan frodas och skriker ilsket efter att klippas trots att jag gjorde det I fredags. De iskalla vindarna sliter i flaggan. Grillen står och undrar vad den gjort för ont eftersom vi inte använt den sedan vi plockade ut den för tre veckor sedan. Våra nya utemöbler ser ut att undra vad de har I Arktis att göra. Öresund avtecknar sig grått och kallt mot horisonten. Det är den tjugonionde maj och mindre än en månad till midsommar. Kommer på mig att undra vad Runeberg hade rökt när han skrev ”Sköna maj välkommen”. På TV4:s Nyhetsmorgon pratas det om höjda skatter för att stoppa den globala uppvärmningen. Känner mig som om jag medverkar i en scandinavian noir-film med manus av Lars Noren.

Annat var det förra året (se nedan). Då var miljöpartiets språkrör Isabella Lövin nästan överallt. I flera artiklar i Expressen var hon oroad över det varma och sköna vädret. Hon sade sig ha haft en klump i magen när hon upplevt medelhavsvärme och gula gräsmattor redan i maj. Vad var det för klump hon hade i magen? Jo, skräcken inför klimatförändringarna. Isabella Lövin menade nämligen att den varma våren och försommaren var ett nytt bevis för hur jordens medeltemperatur snabbt håller på att öka och snart når livsfarliga nivåer.

Om Isabella Lövin fortfarande har en klump i magen är hon välkommen hem till mig för att inspektera min gräsmatta. Det borde vara en supereffektiv snabbkur mot klimatorosbetingade klumpar i magen. Chanserna att hitta gula grässtrån på min sena-maj-gräsmatta torde i år vara likvärdiga med att hitta palmer i Novosibirsk eller att stöta på pingviner eller isbjörnar i Kalahariöknen.

Det vore ju öppet mål att nu helt avskriva klimathotet och insistera på att flygskatten omedelbart avvecklas och ersätts av subventionerat flyg för att få folk att flyga mer för att motverka den globala nedkylningen om man vill använda samma intellektuella och känslostyrda nivå på sin argumentation som miljöpartiets språkrör. Men jag avstår för att:

1. Jag kan skilja på väder och klimat.
2. Jag inser att teorier om bestående förändringar måste baseras på ett statistiskt underlag bestående av en serie observationer och inte enstaka extrema händelser.
3. Jag har, uppenbart till skillnad från Lövin, svårt för ogenerad populism.
4. Någon måste vara vuxen i rummet när inte våra politiker förmår vara det.

Jag är ingen klimatforskare och har lika svårt som the next guy att bedöma hur reellt klimathotet är men om det skulle vara reellt så är den goda saken inte betjänt av att klimatdebatten förs på den här undermåliga nivån och ställer det eventuella hotet i så här löjlig och oseriös dager. Det ligger ytterst nära till hands att börja misstänka att regeringens klimatsnack mest är en dimridå och förevändning för att utsätta medborgarna för nya pålagor och skatter om några varma majdagar förra året är det bästa de har att komma med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: