KROKODILROCK (27 December 2018)

Efter alla SVTs påkostade dramasatsningar för att skildra och glorifiera den svenska vänsterns historia, nu senast ”Systrar 1968” om några vänsterradikala feministtjejer, tycker jag att det vore hög tid att anlägga ett annat perspektiv nästa gång man producerar en stor dramaserie om man nu vill vara objektiva och hela Sveriges tvångsdebiterade television.

Varför inte kalla nästa storsatsning för ”Bröder 1979” och låta den handla om några unga MUF-killar vars vägar möts under deras heroiska kamp för kärnkraft och mot löntagarfonder i kamp med lömska vänstermänniskor i skarven mellan 70- och 80-talet?

Det är en minst lika signifikant epok i den svenska nutidshistorien som den som skildrades i ”Systrar 1968”. Hade sossarna lyckats införa löntagarfonder i den DDR-inspirerade form som de ursprungligen var tänkta och hade kommunisterna i ohelig allians med centern lyckats stoppa kärnkraften 1980 så hade Sverige garanterat sett drastiskt annorlunda ut idag. Det är dags att uppmärksamma de hjältar som stoppade galenskaperna och hade Reagan o Thatcher på väggarna istället för Mao o Che Guevara.

Blir nästan sugen på att skriva manus själv om jag inte visste att Stjerne & Co säkerligen skulle riskera både slaganfall och infarkt när de fick se mitt förslag till synopsis och ceremonilöst skulle refusera det fast det egentligen bara vore en spegelbild av deras senaste stora julsatsning.

I SVTs värld verkar Berlinmurens fall och Sovjets undergång aldrig ha ägt rum. Hjälterollerna i deras dramaproduktioner som handlar om sextio, sjuttio och åttiotalet är alltid reserverade för kommunister medan högerungdomar och näringslivsfolk (dvs sådana som jag) alltid är förvisade till rollerna som förtryckare och skurkar.

Undra på att Anders Lindberg blev utskrattad som årets driftkucku i Almedalen när han försökte hävda att svensk public service inte är vänster…https://youtu.be/uVAHucjIy3M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: