HE’S A WOMAN, SHE’S A MAN (11 December 2018)

Nobelfest på TV och jag tittar förstrött, jag har aldrig riktigt förstått underhållningsvärdet i att betrakta Tosse Magnussons och Horace Engdahls bordsskick.

Men jag slås ändå av hur svensk, könsnormativ och traditionell hela tillställningen är. 

Svenska flaggor, män i frack, kvinnor i långklänningar och strikt könsuppdelad bordsplacering, Inga regnbågsflaggor, kvinnor i frack, män i långklänningar eller samkönade bordsplaceringar så långt ögat kan se.

Och politikerna spelar glatt med och ler brett mot kamerorna – till synes omedvetna om vilka galjonsfigurer för nationalism, traditionalism och etablerade könsnormer de framstår som.

Inget fel i det vad mig anbelangar, men jag undrar varför det då är så fasansfullt när ”vanligt folk” på samma sätt vill slå vakt om sina traditioner och inte gärna ser att man tafsar på lucia, skolavslutningar och julfirande hursomhelst.

När Stefan Löfven kommer i långklänning och Annie Lööf kommer i frack till Nobelfesten ska jag börja överväga manlig lucia, icke-kyrklig skolavslutning och jul utan pepparkaksgubbar. För det ska väl inte vara förbehållet samhällseliten att fira högtider och festligheter på traditionellt vis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: