CALL IT A LOAN (17 Juni 2019)

Minns ni Fannie Mae och Freddie Mac?

Nej, det var inga Disney-figurer utan två företag som specialiserade sig på att ge ”subprime loans” till amerikaner som inte kunde få lån på traditionellt vis d.v.s i banker till marknadsmässiga villkor, allt med den amerikanska regeringens goda minne och stöttning eftersom det här var populärt och genererade röster.

Det tog en ände med förskräckelse och förde den amerikanska ekonomin (och därmed världsekonomin) till randen av en totalkollaps för runt ett decennium sedan.

Krisen hade allvarliga, långvariga konsekvenser för de amerikanska och europeiska ekonomierna. USA gick in i en djup recession, där nästan 9 miljoner arbeten försvann under 2008 och 2009, cirka 6% av arbetskraften. En uppskattning av förlorad produktion från krisen uppgår till ”minst 40% av 2007 års bruttonationalprodukt”. Amerikanska bostadspriser sjönk i genomsnitt nästan 30% och den amerikanska aktiemarknaden föll cirka 50% i början av 2009.

Tyvärr vill nu av outgrundliga anledningar KD tydligen kasta Sverige in i ett liknande äventyr.

Ebba Busch Thor tycker att staten ska göra det lättare för människor i utanförskapsområden att äga sina hem. Staten bör gå in och ge särskilda lån till kontantinsatsen så att människor i utanförskapsområdena som egentligen inte är kvalificerade för bolån ändå kan få dem. 
https://nyheteridag.se/john-gustavsson-kds-ghettolan-komme…/

Nein, nein und wieder nein!

1. Banker gillar att låna ut pengar.

2. Detta eftersom de får ränta för besväret.

3. Vill de inte låna ut så har de vanligtvis goda skäl och befarar att låntagaren inte är kreditvärdig. Dvs banken går miste om både räntor och en del av lånebeloppet.

4. Bankerna är proffs på den här typen av bedömningar. Det är helt enkelt deras levebröd och konkurrensen om att få låna ut är stenhård.

5. Politiker är glada amatörer vad gäller att göra affärer i allmänhet och komplicerade kreditbedömningar i synnerhet.

6. På toppen av allt är de svenska hushållens skulder redan i den yppersta världseliten. Närmare en halv miljon svenskar har registrerade betalningsanmärkningar trots att vi befinner oss i slutet av en rekordlång högkonjunktur.

7. Politikerna och riksbanken har eldat på den situationen med generösa ränteavdrag, lågräntepolitik på bekostnad av kronkurs och blygsamma amorteringskrav.

8. Yrvaket konstaterar nu riksbanken att hushållens skuldsättning är den största risken i ekonomin. https://www.privataaffarer.se/…/rb-hushallens-skuldkvot-nu…/

9. KDs förslag skulle innebära att:
a. Hushållens skulder ökar ytterligare
b. Särskilt till hushåll med tveksam kreditvärdighet
c. Detta i portgången till en lågkonjunktur med högre arbetslöshet och sämre privatekonomi pga skattehöjningar, sämre kronkurs m.m
d. Röstkåta politiker ska sköta kreditbedömningarna istället för bankproffsen.
e. Skattebetalarna står för risken om det går som jag befarar.

10. The writing is on the wall. This proposal has the word ”disaster” written all over it.

Jag berömde Ebba Busch Thor i samband med regeringsförhandlingarna och tycker hon är en politiker med både ryggrad, integritet och mod (svårstavade ord idag) men på sistone har hon tyvärr förslösat mycket av mitt förtroendekapital genom detta förslag och partiets hållning i frågan om anhöriginvandring.

Kanske behöver hon knyta några duktiga ekonomer till sin rådgivarstab?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: