AMERICAN STORM (7 November 2018)


Mellanårsval till representanthuset och senaten i USA och därmed första indikationen på hur Donald Trumps presidentskap upplevs av amerikanarna.

Om jag hade varit USA-korre hade jag förberett mig genom lite research om hur nytillträdda presidenter brukar klara sina första mellanårsval.

USA hade, innan Trump, haft tio presidenter under min livstid. Efter lite research på nätet kom jag fram till att det brukar vara tufft för nytillträdda presidenter i sina första mellanårsval.

Genomsnittspresidenten har tappat 27 platser i representanthuset och 2 i senaten i sitt första mellanårsval. Särskilt tufft har det varit för de fem demokratiska presidenterna som i genomsnitt tappat 37 respektive 3 platser.

Även populära presidenter (Reagan, Clinton och Obama) som blivit omvalda två år senare har haft det kämpigt och tappat rejält med platser, framför allt i representanthuset.

Den som bryter mönstret är George Bush d.y som faktiskt lyckades vinna platser 2002. Man kan väl misstänka att den nationella uppslutningen efter 9/11 året innan spelade en viss roll. 

Bara fyra av elva presidenter (Bush d.y, Carter, Johnson och Kennedy) har lyckats vinna eller försvara majoriteten i både representanthuset och senaten i sina första mellanårsval.

Hur gick det då för Trump?

Ja, enligt de senaste prognoserna verkar han tappa 25-30 platser i representanthuset men vinna två-tre platser i senaten. Hans republikaner ser ut att få minoritet i representanthuset men majoritet i senaten.

EXECUTIVE SUMMARY: För Trump är valet varken en ”tremendous success” (som han själv twittrar) eller ett ”svidande bakslag” (som SVT rapporterar).

Det är ett normalt eller något bättre resultat än vad en nytillträdd republikansk president brukar prestera och därmed klart bättre än vad nytillträdda demokratiska presidenter brukar klara.

Ungefär så tycker jag en objektiv rapportering i public-service borde se ut. Dvs att man gräver lite djupare än att titta på ett diagram som visar ett väljartapp för Trump och direkt tolka det som ett svidande nederlag utan att sätta det i något sammanhang eller i någon kontext.

Det är som om sportreportern skulle berätta att Barcelona gjorde ett mål igår men inte tala om hur många deras motståndare gjorde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: