AFTERMATH (27 Maj 2019)

Lite blandade intryck från EU-valvakan igår.

1. En gammal sanning besannades ännu en gång. För att vara ett parti som titulerar sig själva som ett Arbetarparti måste Socialdemokraternas resultat i områden som mest är kända för sin höga arbetslöshet betraktas som remarkabla. I Herrgården I Malmö fick man 78,0%, I Vivalla Ö I Örebro fick man 71,5% o.s.v. I de kommuner som har Sveriges lägsta arbetslöshet (Öckerö, Vallentuna och Ekerö) fick socialdemokraterna 14-17% så hur det skulle se ut för socialdemokraterna utan ”the unemployed vote” är verkligen en intressant fråga som någon forskare borde sätta tänderna I när man ändå forskar i alla andra dimensioner av valresultaten. Sverige mår såklart inte bra av att folk inte har jobb men paradoxalt nog är det förhållandet inte alls lika självklart för Sveriges traditionellt statsbärande arbetarparti.

2. Socialdemokraterna hade utropat valet till en folkomröstning om högerextremism. Den folkomröstningen får väl betraktas som framgångsrik eftersom inga svenska högerextrema partier kom in I EU-parlamentet. SD samarbetar ju I EU-parlamentet med engelska Tory-partiet dvs Winston Churchills gamla anrika parti som kanske har högst anti-högerextrem trovärdighet av alla partier som öht finns representerade i Bryssel. Inte ens Henrik Arnstad skulle väl på allvar kunna hävda att det är särskilt högerextrem politik att med blod, svett och tårar ha kämpat ned Adolf Hitlers monstruösa krigsmaskin och räddat hela Europa inklusive Sverige från att styras av nazistiska gauleiters istället för EU? Vänsterpartiet samarbetar däremot istället med portugisiska kommunister som har Stalins hammare och skära I sitt partiemblem utan att Stefan Löfven tycker att de är särskilt extrema så ordet ”extrem” I socialdemokratisk tappning är faktiskt ganska obegripligt för mig.

3. Den gröna vågen anförd av självaste efterträdaren till Jesus från Nasaret? Tja, de bägge partierna som har gröna loggor och mest försöker profilera sig som gröna alternativ ökade tillsammans 21,7% till 22,2%. Givet den exempellösa mediahypen kring fenomenet Greta Thunberg är väl det, som våg betraktat, inte direkt att beteckna som ”the big kahuna”. Uppmaningarna att vi ska gripas av panik avspeglar sig högst måttligt I det svenska valresultatet, såvitt jag kan se.

4. För fem år sedan var det fröjd och gamman på Feministiskt Initiativs valvaka. En segerrusig Gudrun Schyman förklarade för alla som ville lyssna att partiet ”påbörjat en helt ny folkrörelse som bygger på feminism”. I den mån FI någonsin blev en folkrörelse är den sagan i alla fall slut nu. Som lite tröst så förutspådde Andy Warhol en gång att alla skulle få femton minuter I rampljuset och FI fick trots allt fem år. Tyvärr var ju exponeringen I rampljuset för FI katastrofal, ju mer Soraya Post syntes och hördes desto sämre gick det och inte ens partimedlemmarna själva orkade se förvånade eller upprörda ut när de katastrofala valresultaten rullade in. T.o.m Piratpartiet som jag inte ens visste existerade längre fick 0,6% dvs nästan lika många som FI. Läxa: Generös mediaexponering hjälper föga om de enda avtryck man gör är fotavtryck i klaveret varje gång man exponeras.

5. Liberalerna verkar klara sitt enda mandat med ett nödrop. Björklund har själv utnämnt sitt parti till det mest Europa-vänliga partiet vilket skulle implicera att de 96% som inte röstade på liberalerna är Europa-ovänliga. Det tror inte jag. Trots svag valuta och flygskatt reser fortfarande massor av svenskar på chartersemestrar, bilsemestrar och weekendresor till olika destinationer i Europa (bara kolla vilken vikt kvällspressen lägger vid sina resebilagor och hur många resetidningar det finns hos Pressbyrån). Svenskarna älskar Europa men inte nödvändigtvis EU i sin nuvarande form. Att centralisera mer makt till Bryssel och låta dem standardisera hur maträtter ska se ut och massor av andra detaljer….jag tror många ser en fara i att strömlinjeforma Europa och utplåna de lokala särarter som gör Europa till den charmiga mångfacetterade mosaik som det är. Varför åka till Sicilien, Andalusien eller Budapest om det blir alltför likt hur det ser ut hemma i Åmål eller Tierp? Liberalerna är EU-vänliga och inte Europa-vänliga, tvärtom är de okänsliga för de faktorer som gör Europa så lockande för så många, däri tror jag den huvudsakliga förklaringen till gårdagens debacle ligger, med inte obetydlig hjälp på traven av det interna kaoset i partiet, det fatala valet att bli hjälpryttare till Stefan Löfven och det smått osannolika faktum att Erik Ullenhag seglat upp som en tänkbar ny partiledare inom kort.

6. Fyra partier fick fler mandat än I förra valet. De tre partierna I det som börjat betecknas som ”det nya konservativa blocket” och Centerpartiet. I de konservativa partiernas fall handlar det om nettotillskott för konservativ politik dvs man kannibaliserade inte på varandras bekostnad. Centern bytte förmodligen mest väljare med Miljöpartiet (och I viss mån Feministiskt Initiativ).

7. Det var på det hela taget en trevlig kväll för alla oss konservativa. Det går åt rätt håll om än med frustrerande korta kliv med tanke på vad som väntar oss framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: