BEFORE THE DELUGE (6 Juli 2018)

Centerpartiet vill miljardsatsa på nyanlända och ge dem ett ”integrationsår” där de bl.a ska få ”mentorskap” och ”kunskapscertifikat”.

Det var ju bussigt av centern…..men vänta lite nu….

Det handlar INTE om att Centerpartiet vill öppna sin feta partikassa och hjälpa till med att reda ut de alarmerande samhällsproblem som de varit lika delaktiga i att skapa som något annat av de partier som suttit i regeringsställning det senaste decenniet.

Vad de istället vill göra är att satsa ytterligare miljarder av DINA och MINA skattepengar på ännu ett i den långa raden av abstrakta integrationsprojekt med diffus målbild som ett efter ett slutat i brakfiasko och samhällsekonomisk ragnarök.

Det här är INTE era pengar som ni satsar kära centerpartister, ni satsar nada. Det här är pengar som ni förvaltar åt hårt arbetande medborgare för att använda på bästa sätt och i deras intresse. Det är pengar som inte regnar likt manna från himmelen utan kommer från idoga och skötsamma samhällsmedborgares slit och vedermödor.

De pengar ni vill satsa är rätteligen:

• Skatten som den trötta undersköterskan betalar i skatt för att hon med kort varsel fått rycka in och ta ännu ett oplanerat helgskift i den underbemannade vården.

• Skatten som den underbetalde polisen betalar för ännu ett arbetsskift när han med fara för det egna livet ryckt ut i samband med ännu en skottlossning i något utsatt område.

• Skatten som läraren med ständig huvudvärk betalar för ännu ett arbetsskift där hon heroiskt försökt bedriva någon form av undervisning i en skolklass där eleverna talar tio olika modersmål.

• Skatten som obarmhärtigt avkrävs den gamle pensionären som efter ett långt arbetsliv inte har råd att fixa sina värkande tänder.

• Och så vidare i en ändlös rad av ohemula pålagor som avkrävs svenskarna i ett land där diskrepansen mellan skattetryck och kvaliteten på offentlig service redan är horribel.

Snabbspår, etableringslotsar, traineejobb….alla har blivit till svarta hål där skattebetalarnas pengar försvunnit till obefintlig nytta och jag sätter en flaska rödvin på att integrationsåret kommer att gå samma öde till mötes. En massa pigga entrepenörer och lycksökare kommer att se sin chans att debitera hutlösa belopp för lite halvhjärtade mentorskapsinsatser och att utfärda meningslösa kunskapscertifikat. Allt kommer att bokas på kostnadsstället ”Integrationsåret” tills riksrevisionen eller massmedia slår larm om att ”miljardrullningen är utom kontroll”, ”den f.d bedrägeridömde tjänar miljoner på Integrationsåret” eller något liknande varefter det hela, likt etableringslotsarna, skrotas i full panik.

Den enda integration som fungerar är att människor får jobb. Riktiga jobb med långsiktig potential. Inte artificiella och skattesponsrade jobb som ingen efterfrågar. Och de som kan skapa det är driftiga företagare och entrepenörer, inte dilettantiska politiker utan näringslivserfarenhet som inte vet vad som är upp eller ned i en resultaträkning. Och för att det ska ha förutsättningar att fungera behöver det bli både billigare, enklare och lägre trösklar för företagen så att de vågar ta den ekonomiska risk som alltid är förbunden med att anställa någon, nyanländ eller inte. Dessutom måste det påtagligt löna sig för den enskilde att arbeta framför att leva på bidrag.

Om centerpartiet har ett miljardöverskott när de sammanställt sin budget föreslår jag att de satsar dem på något annat, förslagsvis på någon av grupperna i exemplen ovan.

Men det är ju klassisk borgerlig politik och sådan verkar ju både centerpartiet och resten av allijangsen ha slängt i soptunnan numera till förmån för socialistiska ideer om en stat som ska ställa allt till rätta med diverse skattefinansierade ”satsningar” med fantasifulla namn men utan substans.

Vi har genom öppna-hjärtan-politiken försatt oss i en situation där integrstion, dvs att omvandla de hundratusentals bidragsberoende nyanlända till produktiva skattebelare, är en absolut ödesfråga för landet. Historiskt har vi varit usla, det ha i median tagit runt ett decennium för en nyanländ att ens hitta någon timmes jobb i veckan och det under tider när konjunkturen varit gynnsam och vi har haft betydligt mindre volymer att hantera. Det duger inte på långa vägar framöver. Att tro att vi ska kunna kombinera det med att stärka LAS: som Stefan Löfven fått för sig, kommer inte att fungera, det måste istället bli betydligt lättare för företagen att ”hire and fire”. Och glöm mentorskap, kunskapscertifikat och liknande trams, det kommer heller inte att fungera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: