WHO LOVES YA (29 Juni 2017)

Ny opinionsundersökning och nytt klang och jubel för Sverigedemokraterna. Var femte svensk säger sig vilja rösta på dem och de är störst bland både arbetare och män. Så här låter en analys:

”LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ser det som ett misslyckande att SD har ett så starkt stöd bland arbetare. Det här går inte att skylla på andra. Men misslyckandet finns i hela västvärlden. Den politik som bedrivits de senaste 30 åren och som ensidigt gått ut på att gynna de allra rikaste med stora skattesänkningar har gjort att klyftorna vuxit till enorma proportioner. Det får vi nu i baknacken när människor söker alternativen i de här extrema ytterlighetspartierna” https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-7

Om jag ska opponera mot LO-basens analys så blir några punkter dessa:

1. För trettio år sedan skrev vi 1987. Sedan dess har socialdemokratiska regeringar styrt Sverige i 18 år dvs 60% av tiden. I den mån ”klyftorna vuxit till enorma proportioner” är alltså Thorwaldssons eget parti huvudansvariga för utvecklingen. 

2. Om klyftorna vore det som främst retade upp väljarna borde det väl snarare vara vänsterpartiet som mångdubblat sina siffror de senaste tio åren eftersom det främst är de som vill höja skatten för de med höga inkomster och stora förmögenheter.

3. Jag har inte intrycket av att det var skattesänkningarna och jobbskatteavdragen som gjorde Reinfeldt impopulär. De satte främst sin prägel på hans fyra första år (2006-2010), ledde till att han blev omvald 2010 och mitt intryck är att de var populära i breda folklager. De sista fyra åren (2010-2014) präglades främst av MÖK/Öppna hjärtan och ledde till hans fall. Det är också motståndet mot MÖK/Öppna hjärtan som är SD:s profilfråga och Unique Selling Point snarare än motstånd mot skattesänkningar.

4. Jag tror istället SD vuxit p.g.a att DÖ-partierna gjort en uppseendeväckande lång rad av grava och inkompetenta felbedömningar de senaste åren. Här listade jag t.ex tolv stycken https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1874090359511210&id=100007307925589

5. Politikerna och ledarskribenterna må idag framhärda att ”Sverige går bra”. Problemet är bara att få tycker det avspeglar sig i vardagen där de mest ser bekymrade kommunpolitiker, sommarstängda polisstationer, underbemannade vårdinrättningar och en upplevd försämrad kvalitet inom de flesta skattefinansierade samhällsfunktioner i kombination med skattehöjningar. Istället verkar många ställa sig frågan ”Om det ser ut så här när det går bra, vad händer när konjunkturen vänder och det börjar gå dåligt?” SD framstår som det parti som tar den oron på allvar.

6. I takt med att felbedömningarnas konsekvenser blivit uppenbara är det snarare bristen på ödmjukhet och självrannsakande i kombination med den påfrestande besserwisser/von-oben attityden och de förolämpande rasism/fascism-beskyllningarna mot de som i god tid var kritiska som S och de andra DÖ-partierna nu ”får i baknacken”. Folk kan kanske till nöds stå ut kompetent besserwisseri eller ödmjukt självrannsakande inkompetens. Men om man kombinerar de bägge egenskaperna kommer man ofelbart att upplevas som enerverande, odräglig och outhärdlig av allt fler. För vem är beredd att älska en inkompetent von-oben-besserwisser utan förmåga till vare sig ödmjukhet eller självrannsakan? Allt färre tydligen – vilket inte förvånar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: