WELCOME TO THE MACHINE (9 Oktober 2017)

En av de första investeringar jag gjorde när jag flyttade hemifrån på åttiotalet var i en diskmaskin. Eftersom jag i grunden är en snål smålänning och dessutom hade begränsat ekonomiskt svängrum på den tiden köpte jag det billigaste märket (har glömt namnet) och varken garanti eller service ingick. I teorin en utmärkt investering som skulle frigöra tid för andra mer lustfyllda aktiviteter än manuell diskning. 

Det är ändå den i särklass sämsta investering jag gjort i mitt liv. Dess tid i mitt hushåll präglades av otaliga servicebesök, frånvaro pga reparation, brist på reservdelar och för det mesta var den oanvändbar. De få gånger den de facto fungerade diskade den så dåligt att jag fick efterdiska manuellt. Kort sagt var investeringens verkningsgrad för mitt diskproblem förfärande låg.

Stefan Löfven köper sådana diskmaskiner hela tiden.

Expressens ledarsida gjorde i helgen en utmärkt sammanställning av Löfvens tidigare jobb- investeringar och jobb-satsningar och de har alla ett gemensamt oavsett om det gäller traineejobb, extratjänster, 100-klubb, snabbspår etc: Förfärande låg verkningsgrad såtillvida att antalet skapade jobb i relation till satsningens kostnad är skrämmande lågt. https://www.expressen.se/…/s-jobbskryt-talde-inte-motet-me…/

Inte blir det hela bättre av att socialdemokraterna betraktar den hushållsapparat som i alla fall haft hyfsad verkningsgrad (skattelättnader genom tex RUT) med stor misstänksamhet och vägrar investera mer i just det.

I gårdagens partiledardebatt satte statsministern sin tilltro till beredskapsjobb som tydligen ska få arbetslösa förortskids att ge sig ut och röja sly och rensa stränder. Anhängarna jublar men vis av erfarenheten förhåller jag mig skeptisk, i det här fallet direkt avog, tills jag sett resultaten.

Vore det inte bättre att först göra ordentliga efteranalyser på vad som gått snett med de tidigare investeringarna/satsningarna, dra lärdomar och fixa till dem innan man lanserar nya under stridsropet ”It didn’t work? Let’s have more of the same!”. 

Vi har hundratusentals nyanlända människor att integrera och verkligen inte råd och tid med investeringar och satsningar med så undermålig verkningsgrad som hittills varit fallet.

Det här liknar faktiskt mer en lekstuga på skattebetalarnas bekostnad än seriös, målmedveten och resultatorienterad integrationspolitik. Och personligen litar jag betydligt mer på att stimulera marknadsefterfrågan med skattesänkningar än att höja skatterna för att politikerna ska försöka kommendera fram artificiella jobb.

FOTNOT: Har haft många förträffliga diskmaskiner efter debaclet på åttiotalet. Men aldrig billigaste märket och aldrig utan vattentäta service- och garantiavtal. Definitionen av dumhet är ju att göra om ett misstag och förvänta sig ett annat utfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: