A GOOD HEART (15 April 2017)

Nej, jag anser inte att ”godhet” räcker för ett gott eftermäle om den inte kompletteras med rätt många mått realism och flera skopor konsekvenstänkande.

Man kan av rakt igenom goda avsikter och pur välvilja t.ex plocka ut alla pengar från sina barns sparkonton och satsa dem på trav, Black Jack eller roulette. Går det åt skogen så kan man hävda gott uppsåt – jag ville ju bara få ungarnas kapital att växa för att ge dem en bättre start i livet.

Ändå skulle nog få köpa den förklaringen och tycka att det var ett ansvarsfullt sätt att utöva sitt föräldraskap. Snarare skulle man löpa en överhängande risk att snart bli en Lyxfällan-deltagare som både publik och programledare förfasar sig över, dömer ut som helt oansvarig och blind för uppenbara risker. Resonemang om godhet skulle säkert mest mötas med välförtjänta fnysningar och huvudskakningar.

Det kanske är godhet och hedervärda avsikter som fått alla kändisar och politiker att sorglöst plädera för öppna gränser i media och på välgörenhetsgalor. Men faktum är att det lett till att vi har tiotusentals människor är på drift runt om i landet och vi vet vare sig var de befinner sig, vad de har för bakgrund eller har för avsikter. Bara att många av dem kommer från erkända plantskolor för jihadism, bl.a terroristen på Drottninggatan.

Samma godhet och hedervärda avsikter har dessutom lett till att Malmö kommun nu tvingas dammsuga stadens överhettade bostadsmarknad efter dyra bostadsrätter med pengar man inte har utan dammsugit ihop från andra kommuner med hjälp av den kommunala skatteutjämningsdammsugaren. Allt medan de mest basala samhällsfunktionerna i staden är på väg att duka under.

Att tro att hårdföra jihadister kan bekämpas med bara godhet och kärlek påminner i mina öron dessutom rätt mycket om det Florence-Nightinggale-komplex som får kvinnor att skriva frieribrev till även de mest brutala seriemördarna som sitter i våra fängelser.

Jag tycker sammanfattningsvis att politiker och opinionsbildare ska bedömas på grundval av resultat i stället för intentioner. Väldigt få människor erkänner hursomhelst att de har onda intentioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: