SAILING (21 Augusti 2016)

Tiggeriförbud föreslår en s-minister plötsligt? Var det inte häromveckan som regeringen menade att bara kallhamrade hatrasister var på den linjen? Hade det inte varit bättre att komma till den insikten innan tusentals tiggare sitter posterade utanför varje affär, även i de mest perifera avkrokar av landet, och har vant sig och rättat sig efter att Sverige är en fristad för tiggeri? Har besökt sex andra EU-länder det senast året och knappt sett något tiggeri alls och absolut inte i den industriella omfattning som är fallet i Sverige. Nu lär det bli både dyrare, mindre humant och mer komplicerat att stoppa det.

Vet inte hur det är med Er men jag tycker seglatsen börjar kännas väldigt vådlig på regalskeppet Svea under Kapten Löfvens befäl och hans besättning av styrmän (statsråden) och matroser (myndighetscheferna).

Jag vet inte om de lyssnar på oseriösa sjörapporter (Arnstad och Aftonbladets ledarsida) eller om det är fel på både sjökorten, kompassen och GPS:en men jag tycker att det en gång så stolta regalskeppet Svea mest kastas som en herrelös skorv på vågorna från den ena grundstötningen till den andra. Det ageras inte på kommandobryggan utan bara reageras. Alldeles för sent. Och så slutar det med att vi alla, mer eller mindre ofrivilliga, passagerare får hjälpas åt att baxa loss det fån nästa rev.

Mönstret går ju igen gång på gång. Kapten Löfven sätter upp ett finger i luften och känner vart vinden för tillfället blåser, tar sedan ut färdriktningen, kommenderar full fart framåt ända till skeppet med att brak kör rakt upp på ett grund och en förbryllad kapten erkänner att han nog var lite naiv.

• Det finns inga tak för hur många flyktingar Sverige kan ta emot – Det fanns det visst. Vi fick kort därefter införa gränskontroller och restriktioner.

• Jag ska övertala resten av Europa att ”ta ansvar” – Det ville de inte.


• Man kan inte förbjuda fattigdom och tiggeri – Nu föreslår hans egen minister just förbud mot just tiggeri.


• Mehmet Kaplan (sedan Peter Eriksson) fixar fram bostäderna – Nu handlar kommunerna dyra bostadsrätter i full panik.


• Fridolin fixar skolan på 100 dagar – Nu är idetorkan så desperat att man döper om höstlovet till läslov. Snart är säkert sommarlovet omdöpt till räknelov.


• Eliasson fixar lag och ordning – Kommentar överflödig

Och så vidare. Kapten Löfven har dessutom bestämt sig för att kraftig medvind råder nu (”alla kurvor pekar åt rätt håll”) och därför ånyo beordrat full fart framåt (skippa budgettak, öka statens upplåning m.m).

Det är bäst att han navigerar rätt den här gången annars kommer det att bli den slutgiltiga grundstötningen och det återstår bara att hoppas att EU och IMF hör våra Mayday-anrop. Särskilt som inte oppositionen verkar överväga myteri under några omständigheter utan verkar vara nöjda med handräckningstjänst, att ropa ”aj aj kapten” och att svabba däck på kapten Löfvens kommando.

Ett kungarike för en kompetent kommendör med åtminstone lite koll på grynnor och skär i farvattnen. Och har sjövett nog att inte, när fartyget ligger för ankar i en lugn hamn, bjuda in mer passagerare än fartyget har kapacitet för och utan att ha kollat att det finns nog hyttkabiner, förplägnad och flytvästar åt alla innan man kommit ut på öppet hav.

Jag tror inte jag är ensam om att ha börjat snegla åt var livbåtarna är placerade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: