MADE IN JAPAN (30 Augusti 2016)

Så monumental den var. Ian Gillan! Roger Glover! Jon Lord! Ian Paice! Ritchie Blackmore! Sju låtar på en dubbel-LP. Varav en bestod av ett nio minuter långt trumsolo. Och en annan låt var en hel sida lång.

Ändå – den som inte hade ”Made in Japan” med Deep Purple i min högstadieklass var lika hopplöst ute som den som inte hade en moppe. Det var helt enkelt den coolaste plattan som fanns i mitten av sjuttiotalet. Det fanns de som hävdade att Led Zeppelin, Black Sabbath eller Pink Floyd var lika bra eller bättre band men att ifrågasätta ”Made in Japan” och dess episka kvalitet minns jag inte att någon gjorde. Det rådde genuin svensk consensus om att den var ett odiskutabelt mästerverk och bara det ikoniska konvolutet skvallrade om att den var något alldeles extra.

And rightfully so….”Highway star”, ”Child in time”, ”Smoke on the water”, ”Strange kind of woman”, ”Lazy”, ”Space truckin”…..bara klassiker och dessutom i expanderade versioner med Jon Lord och Ritchie Blackmore at the height of their power och med solon och impromptu-improvisationer som inte är av denna världen.

FOTNOT: ”Made in Japan” har sedermera getts ut i deluxe-versioner som också innehåller alternativa versioner och de extranummer de spelade på de legendariska konserterna i Osaka och Tokyo, ”Black night” och ”Speed king”. De är också fruktansvärt bra och jag kan fortfarande reta mig på att de inte fick plats på originalutgåvan istället för trumsololåten ”The Mule” (Ian Paice är en fantastisk trummis men trumsolon på platta är dödsdömda styggelser till sin natur).

FOTNOT 2: Deep Purple gav några år senare ut en annan liveplatta som hette ”Made in Europe” och då hade Gillan/Glover bytts ut mot Coverdale/Hughes. Den är inte fullt lika monumental men det lynniga gitarrgeniet Ritchie Blackmore har nog aldrig varit i bättre form än vad han är på den. Och den innehåller ”Burn”, ”Mistreated” och ”Stormbringer” som är lika bra låtar som de på ”Made in Japan”.

FOTNOT 3: Förlåt om detta är extremt nördigt men det är min favoritliveplatta genom alla tider så…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: