LONG STICK GOES BOOM (13 April 2016)


Hade flera gånger det tvivelaktiga nöjet att presentera mitt företags femårsplaner för en amerikansk styrelseordförande och koncernchef. Helt utan konkurrens den skarpaste person jag träffat vad gäller att se svart och vitt i räkenskaper och spåra minsta skugga i en balansräkning.

Han brukade tala om ishockeyklubba-prognoser. De kännetecknas av att den närmsta framtiden är fylld med en massa problem och usla siffror…..men bara de åtgärder som just nu genomförs får effekt så väntar guld och gröna skogar, oavbruten tillväxt och glass till alla. Problemet är att man ytterst sällan ser utfall som liknar ishockeyklubban eftersom nya problem tenderar att dyka upp under resans gång och eftersom man har en övertro på sina åtgärder. Om man inte helt sonika skickades hem att revidera hela prognosen (Dont waste my time with castles in the air) så brukade han helt enkelt dividera det prognosticerade resultatet ”år fem” med tio så det blev en någorlunda rät linje av det hela.

Den budget regeringen presenterar idag bär ishockeyklubba-prognosticerandets alla kännetecken. Visserligen har vi en massa problem (jag listade ett urval igår) och får låna trots goda konjunkturella förhållanden men….bara Löfvens pyramidspelsliknande jobbskaparbeting kommer igång och alla välutbildade akademikerinvandrare kommer i arbete så väntar fröjd och gamman och pizza/netflix/chips till alla. Någon gång efter nästa val…..bara ge oss förnyat förtroende och hav förtröstan!

Har min gamle chef att tacka för mycket. Han hade skjutit hela regeringsbudgeten i sank på fem minuter och lärde mig genomskåda charlataner, ekonomiska regndanser och prognoser/budgets som är lika seriösa som ett genomsnittligt syförenings-stryktips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: