DON CORLEONE FOR JUSTICE (31 Januari 2016)

– I believe in America.

Det är de första orden orden som fälls i den bästa och mest berömda gangstersagan som någonsin blivit film – Gudfadern. Själv anser jagatt det är den bästa film som över huvud taget gjorts. Mannen som fäller dem är den framgångsrike egenföretagaren och begravningsentrepenören Bonasera. Han har bemödat sig om att vara en god amerikan men har blivit sviken och desillusionerad när de som misshandlat och våldtagit hans dotter fått villkorlig dom och gått fria samma dag medan hans vackra och älskade dotter blivit märkt för livet. I sitt vanmäktiga raseri säger han då till sin hustru ”For justice, we must go to Don Corleone.”

Och i utbyte mot löfte om livslång lojalitet och att utföra mottjäster när Don Corleone så önskar får han så sin rättvisa. Hans dotters plågoandar straffas brutalt av Don Corleones torpeder och Bonaseras familj står under Don Corleones beskydd resten av sina liv – men det kostar.

Alla anständiga och civiliserade människor tycker, i likhet med Bonasera, det är bäst om konstitutionella institutioner som polis och domstolar upprätthåller lag och ordning och skyddar medborgarna i ett land. Men när de upplever att institutionerna inte klarar av den uppgiften ställs de inför valet mellan:

• Att ingen upprätthåller lag och ordning och skyddar medborgarna.

• Att ty sig till alternativa upprätthållare av lag/ordning och skydd som medborgargarden, kriminella gäng eller Don Corleones.

Om valet reduceras till de två möjligheterna fruktar jag att de flesta väljer det sistnämnda helt enkelt för att de flestas lojalitet mot sina nära och kära överstiger deras lojalitet mot samhället och politikerna. Det är i min bok fullt mänskligt i en trängd situation.

Vi är farligt nära den punkt där vi lämnat medborgarna inför det valet idag. Efter alla historier om no-go-zones, kod291, polisens underbemanning, vågen av våld mot unga flickor och märkliga uttalanden från höga polischefer behöver man inte surfa runt länge på nätet för att upptäcka att otryggheten och oron i Sverige har ökat till nivåer jag aldrig upplevt tidigare.

Problemet som borde sysselsätta våra folkvalda dag och natt är att färre och färre säger ”I believe in Sweden” och den utvecklingen måste stoppas. Ingen önskar, innerst inne, ett samhälle där man riskerar att få ”sova med fiskarna” för att man kommit på kant med en maffiaboss så ge medborgarna ett anständigt val. Allvaret kan inte nog understrykas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: